29 mei 2018 3 min leestijd

Een eerste indruk van Renske

Ewout Hooijer
Owner

Ze is vrolijk, een tikkeltje eigenwijs en creatief tot-en-met: Renske van Sas. Voor ons is ze al helemaal vertrouwd, omdat ze als stagiair is binnengekomen. Inmiddels is Renske afgestudeerd grafisch vormgever en – hoera! – onze collega.

“Als kind tekende ik al foldertjes en tijdschriften,” vertelt Renske met een lach. Niet zo vreemd dus, dat deze enthousiaste 20-jarige in de reclame en marketing terecht is gekomen.

Je wist van jongs af aan al wat je wilde?
“Ik heb altijd wel iets gehad met lay-outs van boekjes en tijdschriftjes. Ik wist al op de basisschool welke kant ik op wilde: sowieso zou het iets creatiefs worden. Na de middelbare school hoefde ik niet lang na te denken over mijn vervolgopleiding: grafische vormgeving past echt bij me.”

Hoe is de overgang van stagiair naar “echte collega” verlopen?
“Ik wilde graag bij De Indruk blijven werken, een aanmoediging van Petri gaf me het zetje dat ik nodig had om het aan te kaarten. Het was heel snel rond. Wat maakt het zo leuk dat ik niet weg wilde? De sfeer, de collega’s, de afwisseling: ik heb niet eens meer naar andere werkplekken gekeken.
Nu ik echt in dienst ben, heb ik meer verantwoordelijkheid, dat vind ik wel fijn. We kijken als vormgevers nog steeds wel met elkaar mee, maar dat is wederzijds. Soms ziet iemand net weer wat anders dan jij.”

Ik heb niet eens meer naar andere werkplekken gekeken.

Wat voor projecten zijn echt aan jou besteed?
“Brochures en magazines maken, dat vind ik echt heel leuk. Het mooiste project in die categorie vind ik de brochure van De Rooy. Ik heb sowieso al iets met architectuur en inrichting, dus dat maakte deze opdracht extra leuk. De design stalen deuren die De Rooy maakt zijn helemaal mijn stijl. Als ik ooit genoeg geld heb, zou ik ze zo in mijn huis laten plaatsen. Het is het leukst om iets moois te maken voor een product waar je ook enthousiast over bent.”

Wanneer heb jij echt een geslaagde werkdag?
“Soms zijn er van die opdrachten waar je echt lekker in zit. Als ik in die flow zit en ongestoord door kan werken, gaat de tijd snel. Dan denk ik ’s avonds thuis weleens: ‘Ik heb nu al zin om er morgen weer mee verder te gaan.’”

Wat zou je graag voor klanten willen maken?
“Illustraties! Ik zou me daar echt nog wel in willen verdiepen: goede illustraties. Dat soort opdrachten krijgen we minder vaak, maar het goede beeld bij een artikel advertentie realiseren is een kunst op zich. En, ja hoor, klanten mogen dit zien als een uitnodiging!”