
Impact van AI overviews op SEO & SXO
In de wereld van digital marketing verschuiven we van SEO (Search Engine Optimization) naar SXO (Search Experience Optimization). Deze verandering wordt versneld door recente ontwikkelingen zoals Google AI Overviews. Maar wat houdt SXO precies in, waarom is het belangrijk, en hoe passen we het toe in een landschap dat steeds meer door AI wordt gedomineerd? We praten je graag ‘even’ bij!
Wat is SXO?
SXO combineert de traditionele technieken van SEO met een verbeterde gebruikerservaring (UX). Het doel is niet alleen om hoger in zoekmachines te ranken, maar ook om bezoekers een uitstekende ervaring te bieden zodra ze op je site terechtkomen. Het richt zich dus niet alleen op creëren van online zichtbaarheid, maar ook op de ervaring nadat de bezoeker op de website komt. Met als doel de uiteindelijke conversie.
Essentiële factoren van SXO
We geven je de vier belangrijkste factoren:
- Gebruikersgerichte content: content moet relevant, informatief en boeiend zijn. Het draait om het beantwoorden van de vragen van de gebruiker en het bieden van échte waarde.
- Gebruiksvriendelijkheid: een gebruiksvriendelijke website is key. Dit omvat een duidelijke navigatie, snelle laadtijden en mobiele optimalisatie. Als bezoekers moeite hebben om te vinden wat ze zoeken, zullen ze snel weer vertrekken.
- Visuele aantrekkelijkheid: de visuele aspecten van je site, zoals lay-out, kleuren en afbeeldingen moeten aantrekkelijk zijn en bijdragen aan een positieve gebruikerservaring.
- Conversieoptimalisatie: SXO streeft naar het optimaliseren van conversiepunten zoals call-to-actions (CTA’s), formulieren en koopknoppen. Elk element moet de gebruiker soepel door de site leiden.
Waarom is SXO belangrijk?
In een tijd waarin zoekmachines zoals Google steeds meer nadruk leggen op gebruikerservaring, is SXO essentieel. Een goed geoptimaliseerde gebruikerservaring leidt niet alleen tot hogere zoekmachineposities, maar ook tot hogere betrokkenheid, lagere bounce rates én meer conversies.
Google AI Overviews: een nieuw zoekervaring
Sinds mei 2024 heeft Google AI Overviews geïntroduceerd voor Amerikaanse gebruikers. Deze door AI-gegenereerde overzichten veranderen de zoekmachine-ervaring door diepgaande antwoorden direct in de zoekresultaten te bieden. Dit heeft grote implicaties voor SEO.
Google SGE: voorloper van AI Overviews
In mei 2023 introduceerde Google de Search Generative Experience (SGE) in Google Labs, aangedreven door het Gemini-model. SGE leverde dynamische, interactieve zoekresultaten en bood antwoorden direct bovenaan de zoekresultaten in de SERP.
Van Search Lab naar Google Zoeken
Na een jaar van testen werd SGE omgedoopt tot ‘AI Overviews’ en uitgerold naar de zoekresultatenpagina’s van Amerikaanse gebruikers. Verwacht wordt dat AI Overviews eind 2024 ook in Europa beschikbaar is.
Hoe werkt AI Overviews?
Google Zoeken was afhankelijk van crawlers en algoritmen. AI Overviews voegt hier het AI-taalmodel Gemini aan toe, dat zoekvragen en intenties begrijpt door meerdere informatiebronnen te combineren. Gebruikers ontvangen samengestelde samenvattingen met tekst, afbeeldingen of video’s als antwoord op hun vraag.
Impact van AI Overviews op SEO
Daling van organisch verkeer
AI Overviews verschijnen bovenaan de zoekresultaten, wat kan leiden tot een daling van 25% in organisch websiteverkeer in 2026, volgens onderzoek van adviesbureau Gartner.
Afname in klikfrequentie
Gebruikers ontvangen meer antwoorden direct in de zoekresultaten, wat leidt tot minder klikken naar websites en een afname van de Click Through Rate (CTR).
Verandering in zoekopdrachten
De focus verschuift van korte zoekopdrachten naar gedetailleerde conversatie- en contextuele zoekopdrachten. Long-tail zoekwoorden en voice search zullen steeds belangrijker worden.
Toenemende verwachtingen voor kwaliteit
Om opgenomen te worden in AI Overviews, moet content voldoen aan de zogenaamde E-E-A-T-principes (Experience, Expertise, Authoritativeness, Trustworthiness). Verderop in de blog vertellen we je daar meer over.
Hoe bereid ik me voor op dit nieuwe zoeken?
Zoals je zult begrijpen, gaat dit ‘nieuwe zoeken’ én vinden het SEO landschap behoorlijk opschudden. We geven je 8 slimme tips om alvast goed voorbereid te zijn.
- Focus op thema’s
Richt je op onderwerpen en thema’s in plaats van individuele zoekwoorden. Websites moeten als kenniscentra functioneren, vergelijkbaar met Wikipedia. - Prioriteer content dieper in de aankoopfunnel
Optimaliseer productpagina’s en bied gedetailleerde beschrijvingen, specificaties en klantrecensies. - Focus op algemene zichtbaarheid
Creëer multimediale content om synergie tussen verschillende kanalen te behalen. - Update de belangrijke metrics
Richt je op metrics die de algemene naamsbekendheid en zichtbaarheid van een merk weergeven, zoals Share of Voice en conversies. - Bescherm jouw merk
Optimaliseer merkspecifieke content en investeer in public relations om je online reputatie te versterken. - Van SEO naar SXO: meer conversies
Personaliseer de gebruikerservaring, verminder psychologische barrières met een stukje neuromarketing, optimaliseer voor toegankelijkheid en blijf testen en optimaliseren. - Versterk het technische SEO fundament
Zet vol in op technische SEO-optimalisaties om effectieve indexering en een positieve gebruikerservaring te garanderen. - Focus op de E-E-A-T principes
Publiceer content die jouw autoriteit in de branche versterkt en investeer in contentmarketing om je merkbekendheid en thought leadership te vergroten.
E-E-A-T, wat is dat?
Met de groei van kunstmatige intelligentie in contentcreatie is menselijke input onmisbaar om fouten te vermijden en betrouwbaarheid te garanderen. De eerder genoemde E-E-A-T principes zijn daarin een goede houvast. Maar wat betekenen ze precies?
Expertise
Maak gebruik van menselijke kennis in je content. AI maakt vaak fouten, dus menselijke expertise blijft belangrijk. Video’s en artikelen van ervaren auteurs zijn waardevol. Zorg ervoor dat je biografieën toevoegt met hun kwalificaties en ervaring.
Ervaring
Laat je praktijkkennis zien door content te delen met persoonlijke ervaringen. Casestudies en klantverhalen zijn een goede manier om te laten zien hoe je te werk gaat.
Autoriteit
Toon je autoriteit met onderscheidingen en certificeringen. Vermeld bijvoorbeeld ook waar je in de media bent genoemd. Werk aan het verkrijgen van backlinks van relevante websites en gebruik PR en social media om je reputatie te versterken.
Vertrouwen
Wees transparant over wie je bent en wat je doet. Zorg voor een duidelijke ‘over ons’-pagina, contactinformatie en een privacybeleid. Beveilig je website met HTTPS en houd je content up-to-date. Vraag tevreden klanten om reviews achter te laten.
Op deze manier blijf je relevant, goed vindbaar én gebruiksvriendelijk.
Zet de volgende stap
SXO is dé volgende stap in digital marketing, zeker met de komst van Google AI Overviews. Het gaat niet alleen om gevonden worden, maar ook om een prettige ervaring te bieden zodra bezoekers op je site landen. Bij De Indruk helpen we je graag om je zoekervaring te optimaliseren en zo je online succes te vergroten. Wil je meer weten over hoe je je kunt voorbereiden op het nieuwe AI-zoeklandschap? Neem contact met ons op en ontdek de mogelijkheden van SXO en AI Overviews.
SXO toepassen?
