14 december 2018 4 min leestijd

Meer mogelijkheden en gemak met WordPress 5.0

Marc Koen
Digital projectmanager

WordPress 5.0, de nieuwe versie van WordPress is gelanceerd. Vooral het aanpassen en toevoegen van content is hiermee een stuk eenvoudiger en gebruikersvriendelijker geworden.

De nieuwe, zogenaamde Gutenberg-editor zorgt ervoor dat elk stukje content zich in een eigen blok bevindt, zodat het opbouwen een stuk sneller kan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan alinea’s, buttons, qoutes en galerijen. Daarnaast zit ook het nieuwe Twenty Nineteen-thema in WordPress 5.0. Deze zal standaard met nieuwe installaties geïnstalleerd worden. Bij De Indruk maken we momenteel nog geen gebruik van WordPress 5.0, maar zullen dit wel gaan doen in 2019.

Snel en eenvoudig content wijzigen

Het werken met blokken in de Gutenberg-editor zorgt ervoor dat gebruikers rechtstreeks content kunnen wijzigen op de pagina zelf, zonder wijzigingen in de code aan te brengen. Verder kunnen blokken eenvoudig toegevoegd en aangepast worden. Dit zorgt voor een efficiëntere manier van ontwerpen. Daarnaast is het toegankelijker voor alle gebruikers.

Redenen waarom deze vernieuwing nodig was

Misschien denk je nu: ik vond de oude editor wel prima werken. Waarom is deze vernieuwing nodig? Wel, om deze twee redenen:

WordPress moet concurreren

Ondanks het feit dat WordPress het populairste CMS is, heeft ook WordPress te kampen met concurrentie. Zo moeten ze alle andere oplossingen voor het bouwen van websites voor zien te blijven met hun oplossingen.

WordPress moest mee met technologische ontwikkelingen

De Gutenberg-editor is gebouwd op een erg populair JavaScript-framework, dat ook gebruikt wordt door o.a. Facebook en Instagram. Daarnaast maakt de Gutenberg-editor gebruik van veel andere moderne technologieën die meer mogelijkheden bieden.

Wil je gebruik blijven maken van de oude editor?

Dat kan. Je kunt in WordPress terugschakelen naar de oude versie, zodat je in WordPress kunt werken zoals je dat gewend was. Heb je hulp nodig bij WordPress 5.0 of heb je andere vragen? Dan helpen we je natuurlijk graag verder.

Neem contact op