Sinds 11 juni 2018 is de nieuwste wijziging van het Google Maps-platform live. Websites die een API gebruiken om hun locatie te tonen aan gebruikers, kunnen dit vanaf heden niet meer doen zonder een API-sleutel en een geldige facturering met creditcard. Lees hier meer over deze Google update.
Allereerst: wat is een Google Maps API? Google Maps is ideaal wanneer je jouw bezoekers wilt laten zien waar jouw bedrijf gevestigd is. Dit kan uiteraard ook via een iframe (gratis) in je website geplaatst worden, alleen biedt een API (betaald) developers de mogelijkheid om uitgebreidere functies toe te voegen inclusief complete styling.
Wat zijn de gevolgen van de Google Maps API update?
Waar de meeste website beheerders nu tegenaan lopen is het feit dat de applicatie niet meer werkt zonder de API-sleutel en dat die sleutel gekoppeld moet zijn aan een creditcard.
Moet iedereen dan per definitie betalen voor deze functionaliteit? Nee, Google geeft gebruikers voorlopig een maandelijks tegoed van $ 200 per maand. Heb je weinig traffic, dan kun je er dus gratis vanaf komen en zul je de gevolgen nauwelijks merken. Dit ‘gratis tegoed’ is voorlopig voor in ieder geval 1 jaar beschikbaar, maar of ze dit daarna verlengen, is nog onbekend.
Druk bezochte sites zullen in dit geval maandelijks een vergoeding moeten betalen aan Google. Hoe hoog deze vergoeding is, hangt af van het verkeer naar je site.
Maar dat is niet het enige gevolg. Door deze financiële koppeling moet iedere organisatie een eigen Google Cloud account voor het Google Maps platform hebben. Wie gebruik maakt van onze diensten en een Google Maps API op de website heeft staan, maakt mogelijk ook gebruik van ons Google account. Door de update is dit vanaf heden niet meer mogelijk.
‘Werkt mijn Google Maps kaartje nu dan helemaal niet meer?’. Ja en nee. De kaart is nog wel beschikbaar op jouw website, maar dan met een lage resolutie en watermerk (‘uitsluitend voor ontwikkelingsdoeleinden’).
Alternatieven voor de Google Maps API
Natuurlijk zijn er ook alternatieve applicaties beschikbaar. Betaald en gratis, met ieder zijn voor- en nadelen. Wij lichten er in ieder geval twee voor je uit.
Google Maps embedden
De eerder genoemde iframe behoort tot één van de oplossingen. Gratis én makkelijk te implementeren. Nadeel is echter dat je niets aan de styling kunt aanpassen.
Een Google Maps iframe maak je in enkele stappen:
- Typ in Google Maps de locatie in die je in een kaart wilt tonen
- Klik linksboven op het hamburgermenu
- Klik op ‘Kaart delen of insluiten’
- Klik in het pup-up scherm op ‘Een kaart insluiten’
- Je kunt hier eventueel nog het formaat aanpassen en de HTML kopiëren om die vervolgens in je pagina te plakken
Mapbox
De tooling MapBox is net als Google Maps geen gratis tool. De eerste 50.000 resultaten zijn gratis, net als de eerste 50.000 routeaanvragen, geo-code aanvragen en matrix-elementen. Daarna betaal je $ 0,50 per 1.000 desktop views/500 mobiele views extra.
Volgens online reviews biedt deze tool genoeg mogelijkheden om de kaarten naar wens op te maken en te stylen: “Waar Google Maps (ook met customized colors) niet tegenop kan” – bron. Het hebben van een ervaren developer in huis is dus zeker geen overbodige luxe (of maak gebruik van die van ons J).
Wil je gebruik blijven maken van de Google Maps API?
Dan dien je dus een eigen Google account aan te maken en er een geldige creditcard aan te koppelen. Vervolgens kun je de API-sleutel aanvragen. Bekijk de gids voor bestaande gebruikers om te lezen hoe je dat precies kunt doen.
Hulp nodig bij het aanvragen van de API-sleutel of het installeren van MapBox? Wij kunnen je uiteraard verder helpen. Zorg ervoor dat je al beschikt over een Google Account en een creditcard.
Neem contact op